Localitatea Valea Vişeului – canton silvic Repedea
Marcaj traseu: Triunghi rosu
Lungime traseu: 26 km
Durată traseu: 10-12 ore
Dificultate: Medie, iarna dificil.
Valea Vişeului, localitate aflată la confluenţa văilor Tisa şi Vişeu la altitudinea de 388 m, aparţine administrativ de comuna Bistra, fiind cea mai apropiată localitate de centru geografic al Europei – 6 km.
Intrarea în Defileul Vişeului, lungimea defileului este de 4,5 km. Pe această porţiune râul Vişeu se constituie dintr-un habitat ideal pentru cel mai mare salmonid din apele de munte, lostriţa (Hucho hucho). Lostriţa urcă pâna la confluenţa râului Vişeului cu valea Ruscova.
Localitatea Bistra, centru de comună aflată pe DJ 185, cu staţie CFR (Salva – Sighetu Marmaţiei). Aici are loc festivalul Mira (sâmbra oilor) aceasta având loc la începutul lunii mai. Potecile nemarcate ne conduc spre Vârfurile Poloninca 1623 m şi Şerban 1794 m.
Din centrul localităţii Valea Vişeului traseul turistic urmăreşte uliţa care merge spre biserica ortodoxă, iar apoi lăsând biserica în stânga, ajungem din nou în drumul care leaga localitatea Valea Vişeului de localitatea Bistra. Lăsăm în dreapta confluenţa cu valea Luheiului şi urmăm amonte defileul Vişeului pâna la intrarea în localitatea Bistra.
De acolo părăsim drumul judeţean şi o luăm în stânga urcând pe terasa Văii Vişeului, şi pe o uliţă comunală ajungem în dreptul bisericii din Bistra. De aici marcajul urmează drumul de pe Valea Bistra până în poiana Preluca lui Ionaş aflată pe culmea ce desparte Valea Bistra de Valea Frumuşaua, aval de confluenţa Tomnatecului cu Frumuşaua la circa 1 km. De acolo se ajunge la cabana Paltinu după care poteca urmează drumul forestier de pe Valea Tomnatecului pe o distanta de aproximativ 4 km, apoi poteca urcă pe firul unui pârâu până în şaua dintre Vârful Tomnatec şi Vârful Vâjii, unde întâlnim marcajul bandă albastră ce vine din localitatea Repedea.
De aici se urmează poteca în direcţia est în tandem cu marcajul bandă galbenă până în şaua dintre Vârful Certina şi Vârful Prislop. Marcajul coboară în serpentine aval de borcutul din valea Tomnatecului. De aici se coboară până la confluenţa cu valea Repedea, iar de acolo se parcurge aproximativ 1 km până la Cantonul Silvic Repedea.